18 mei

 

Vandaag stond de stad Erfurt op het programma. Bekend van de Dom. Maarten Luther kwam hier te studeren in 1501. Na een vooropleiding begon hij in mei 1505 aan de studierechten. Kortstondig, want een heftig onweer bij Stotternheim op 2 juli 1505 zorgde ervoor dat zijn besluit definitief was. Hij zou monnik worden. Hij trad twee weken later in in het Augustijner klooster in Erfurt. In 1507 werd hij tot priester gewijd. Hij verbleef in het klooster tot 1511. Toen kreeg hij een aanstelling om aan de universiteit van Wittenberg te doceren.

Wij begonnen de dag met een rondleiding door de stad aan de hand van een gids. Een grote bijzonderheid in Erfurt is de Krämerbrucke. Een brug over de rivier de Gera die bebouwd en bewoond is. Maar ook verder kent Erfurt vele mooie panden uit een ver verleden. Al is niet alles bewaard. Door bombardementen in 1944 zijn de oude universtiteit, waar Luther studeerde en de Barfusserkirche, waar Luther predikte, verdwenen.

 

Na de rondleiding was een ieder vrij om te lunchen en rond te wandelen. Maar om 13:30 uur verzamelen bij het Rathaus. Vandaar wandelden we naar het Augustinerklooster, waar we een rondleiding kregen in het gebouw waar Luther als monnik vertoefde en streed met de vraag hoe vind ik een genadig God. Telkens was zijn ervaring dat hij niet ¬†rechtvaardig voor God kon worden. De rondleiding gaf zo een goed beeld van het kloosterleven en van Luthers’ worsteling.

 

Na de rondleiding was iedereen vrij tot 16:00 uur. Het was verzamelen bij de bus voor een rit naar Stotternheim. Daar staat een steen als herinnering aan het onweer en waardoor Luther het klooster inging. Na een fotoreportage in een veld met koolzaad. Was het tijd om naar het hotel te gaan. Om 18:30 uur diner.

 

Na de avondsluiting over Psalm 146 en het christelijke leven hebben we gezongen en de dag van morgen doorgesproken.

 

Tot slot van de dag een bezoek aan het centrum van Bad Langensalza voor een ijsje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *