17 mei

 

Om half negen stonden de eerste koffers in de bus. Na twee nachten verbleven te hebben in Halle verlaten we dit hotel. Onderweg naar het hotel in Bad Langensalza doen we Eisleben en Eisenach aan.

Goed om tijd kwamen we in Eisleben aan. De plaats waar Maarten Luther geboren is op 10 november 1483 en gedoopt is op 11 november in de St. Petri en Paulikerk. Luther heeft hier slechts een jaar gewoond.

Op de Marktplatz

staat een groot beeld van Luther. Hier hebben we een groepsfoto gemaakt.

Door ziekte heeft Luther in Eisleben zijn laatste preken gehouden. Op 18 februari 1546 stierf hij in zijn geboorteplaats. Het sterfhuis wilden we als eerste bezoeken. Maar vanwege te verwachtte groepen was het ons niet toegestaan. Enigszins teleurgesteld zijn we de tegenover het huis gelegen Andreaskirche in gegaan.

In deze kerk hield Luther op 14 februari 1546 zijn laatste preek, die hij inkortte, omdat hij niet meer kan. De preekstoel is nog de officiële preekstoel van toen.

Op 19 februari is het lichaam van Luther in de kerk opgebaard en is er een rouwdienst gehouden voordat het gestorven lichaam via Halle naar Wittenberg werd gebracht.

Om elf uur werden wij verwacht in de Petri en Paulikirche. Voorafgaand is gevraagd of we wel het geboortehuis in mochten. Die toezegging kwam er. Om half twaalf konden we daar naar binnen. Het werd een bezoek van 40 minuten en om 12:15 reden we naar Eisenach. Naar de Wartburg.

Onderweg hebben we geluncht. Deze keer met twee broodjes met ham of kaas die door de chauffeur Johan Bok gereed gemaakt waren terwijl wij door Eisleben gingen. Het was een heerlijke lunch.

De Wartburg staat helemaal in het teken van 500 jaar reformatie. Er was naast de normale rondgang een bijzondere tentoonstelling over Luther. Vele originele boeken en schilderijen waren tentoongesteld. We zijn de burcht doorgegaan met me hulp van een audioguide. maar eerst moesten we omhoog. Lopen of met een busje.

Indrukwekkend is voor al de Elizabeth zaal. Maar vanzelfsprekend had de kamer van Luther ook onze maximale aandacht. Al met al was iedereen zeer content met het bezoek aan de Wartburg.

Door een omleiding kwamen we later aan in het Alpha Hotel in Bad Langensalza. Het diner was om 19:45 uur. Daarna de avondsluiting aan de hand van Johannes 7:35-44 en een tafelgesprek van Luther. We zongen psalm 42:1,3,5.

Het was misschien bedtijd, maar velen gingen eerst een ijsje halen in het stadje. En dan na bed of toch eerst de blog schrijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *