Jostiband

Het is nog niet definitief, maar naar alle waarschijnlijkheid zal binnen afzienbare tijd de Jostiband op houden te bestaan. Zo komt er een einde aan het bestaan van een unieke band.

De reden, dat de band mogelijk zal moeten stoppen, is niet van financiële aard. Ook ligt de oorzaak niet bij de instrumenten of de oefenruimte. Verder zijn er genoeg mensen die de band willen begeleiden. De oorzaak ligt elders. Het is gelegen in het feit dat er geen kinderen meer met het syndroom van Down geboren worden.

Het niet meer voorkomen van baby’s met Down komt trouwens niet omdat er geen zwangerschappen meer zijn waarbij de foetus niet de chromosoomafwijking heeft die Down veroorzaakt. Die zijn er en zullen er zijn. Maar zulke foetussen hoeven niet meer door te groeien tot volwaardige baby’s. De diagnostiek is zo verbeterd dat al in een vroegtijdig stadium de chromosoomafwijking ontdekt kan worden en zo besloten kan worden tot een abortus.

Dat het vroegtijdig op kunnen sporen van Down betekent dat de Jostiband ophoud te bestaan, is een vervelende bijkomstigheid die geaccepteerd moet worden. Het is jammer, want de optredens, vooral bij Ivo Niehe, waren legendarisch. Ook is het bijzonder dat er dit jaar met acteur Waldemar Torenstra een lied en een clip is opgenomen, waarbij hij een duet zingt met Sara, de ster uit het televisieprogramma Down voor Dummies. Maar iedereen is het er toch wel over eens dat ‘zulke’ kinderen niet meer geboren kunnen worden in een maakbare maatschappij als de onze.

MAAKBAAR? Dat valt meer dan regelmatig vies tegen. Vooral omdat mensen zonder Down er een grote puinhoop van maken. Egoïsme viert welig hoogtij. De graaicultuur is voor velen de norm. Respect voor andere mensen en voor dieren en de natuur is soms ver te zoeken. Het is onthutsend dat mensen zonder chromosoomafwijking zich zo verstandelijk beperkt kunnen gedragen, dat je er down van wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *