Strava voor christenen

Sinds 2015 zit ik op Strava. Erg bekend onder met name wielrenners en harlopers. Strava is via een app op de smartphone te gebruiken en de website is daarbij te benaderen via de pc of laptop. Wat Strava doet is veel omvattend. Het meet de gefietste afstand en de tijd die er overgedaan is. De maximale snelheid wordt bijgehouden en de gemiddelde snelheid. ook de hoogtemeters worden bepaald. Evenals het geschatte vermogen, de verbruikte energie en de verbrandde calorieën.

Al deze opties zijn mooi, maar veel van deze mogelijkheden zitten ook op een fietscomputer. Wat maakt dat Strava dan zo veel gebruikt wordt?
Naast dit alles kan Strava nog meer. Zo wordt bijgehouden het aantal gemiddelde ritten per week en daarbij de gemiddelde afstand en tijd per week. Dit alles kan verder ook nog bekeken worden voor een heel jaar en voor de gehele tijd dat Strava gebruikt is.

Maar dit is nog lang niet alles. Hierbij denk ik nog niet eens aan de mogelijkheid dat anderen jou kunnen volgen en jij anderen kunt volgen. Het interessantste voor de meeste wielrenners zijn de segmenten. Een segment is een gedeelte van een route, waarvan precies bekend is, hoelang het is en hoelang je er over gedaan hebt. Zo kun jij zien of je sneller of langzamer bent dan een andere keer. Rijd je een pr of zat dit er deze keer niet in.
Behalve tegen jezelf, kun je ook tegen anderen rijden. Degene die je volgt en die jou volgen, maar ook alle anderen die dit betreffende segment gefietst hebben. De grote vraag is, wie een bepaald segment het snelste afgelegd heeft. Die heeft een KOM en is King of the Mountain. (Een betere naam was geweest King of the Segment.)
Afbeeldingsresultaat voor strava kom
Dit totaal pakket maakt dat een wielrenner volop gemotiveerd wordt. Zowel winnen van jezelf en daarbij stijgen op de ranglijst van een segment en misschien wel een KOM halen.

Bij mij werkt het zo wel en tegelijk maakt het me ook heel nederig. Want als ik op de meeste segmenten mijn positie bekijk en de gemiddelde snelheid vergelijk met de eersten, dan weet ik me maar een hele kleine wielrenner te zijn, die niet hoog van de toren moet blazen.

Het zette me ook aan het denken. Wanneer Strava zo motiverend is, zou er dan niet iets soortgelijks opgezet kunnen worden om christenen te bewegen om als christen te wandelen en te handelen. Ik had zo al een heel lijstje met mogelijkheden bedacht. Zoals hoe vaak de Bijbel opengaat en voor hoelang. Hoeveel verzen/hoofdstukken worden er gelezen. Hoe vaak heeft iemand de Bijbel van kaft tot kaft gelezen. Dit alles kan natuurlijk uitgebreid worden met kerkgang, bijdrage aan de collecte, evangelisatiegesprekken, kerkenwerk, werken van barmhartigheid.jesus-king_of_the_mountain
Tal van mogelijkheden om je eigen christelijke levenswandel te vergelijken van week tot week en daarbij de optie deze te leggen naast een broeder of zuster. Zou het christenen motiveren om actiever als christen te leven? Want wanneer je dan een lijstje bekijkt en je staat ergens over de helft, dan wordt je wel heel klein.

Ik bedacht het op de fiets en heb het idee al vrij snel in de prullenbak gegooid. Om meerdere redenen. Het leven als een christen zou verworden tot het leveren van een prestatie en niet een uiting zijn van liefde tot Jezus. Verder zal het bevorderen dat we elkaar de maat nemen en beoordelen. Lijkt me ook niet goed. Daarnaast is het gepast om gebed en het geven van de collecte in het verborgene te doen. Het is immers iets tussen God en die ene mens en daar hebben andere mensen niets mee te maken. Tot slot zijn op alle segmenten van het leven de KOMs al vergeven. Jezus Christus is King of the Mountain. In het bijzonder van de
heuvel Golgotha. Wat Hij gedaan heeft, kan ik bij lange na niet benaderen. Ik kan slechts op gepaste afstand Hem volgen en daarbij Hem en anderen telkens vragen of zij mij willen helpen, omdat ik het alleen niet kan en ik toch in Zijn spoor wil gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *